Välj rätt skor till träning och idrott

Det finns träningsskor som är speciellt utformade för att hjälpa dig med din träning. De bör även minska risken för skador. Men vilka skor ska du välja för de olika träningsformerna? Om du inte tränat tidigare är det viktigt att du lär dig vad de olika typerna av skor som finns hjälper dig med. Det kommer sedan göra det lättare för dig att välja rätt.

Löparskor

Vill du börja med löpning är det självklart löparskor du bör välja. Men det finns flera varianter av löparskor, olika stöd, skydd och dämpning. Vilka du ska välja beror på hur långt du kommer springa, vilken typ av fötter du har samt på vilket underlag du kommer springa. Du kommer hitta ett stort utbud med skor som passar för allt från löpning i skor och tuffare terräng till löparskor som anpassats för asfalt. När du väljer rätt träningsskor går det till på liknande sätt som när du väljer kläder för träning och idrott.

Vissa löpare föredrar löparskor som väger så lite som möjligt, andra vill hellre använda stabilare modeller. De löparskor du väljer kan ge dig olika upplevelser. Träningsskor är vanliga att välja, men de är sällan tillräckligt dämpade för att du ska få en så bekväm löprunda som möjligt.

Träningsskor

Träningsskor är främst de skor du bör använda när du besöker gymmet. Det finns olika träningsskor som passar för olika aktiviteter. Ett exempel är lyftarskor som är ett bra alternativ om du gillar att lyfta vikter. De ger dig nämligen stor rörelsefrihet jämfört med andra typer av skor.

De flesta träningsskor har sulor med ett väldigt bra grepp och de har en bra ventilation. Det är sådana du rekommenderas använda främst på gymmet, både när du tränar med maskiner och går på olika pass.

Inomhusskor

Inomhusskor är sådana du bör använda när du spelar sporter inomhus, som badminton, volleyboll, handboll eller innebandy. Dessa varianter har ofta en väldigt tålig yttersula som tillverkats i gummi. Det gör det lättare för dig att reagera snabbare på planen och göra sidledsförflyttningar på ett smidigt sätt. När det kommer till inomhusskor vill många personer gärna att de ska vara lätta. Det sägs göra det lättare att röra sig i sidled och vara snabbare i fotarbetet. En fördel med inomhusskorna är att de ofta har en plattare sula, vilket gör att din fot hamnar väldigt nära marken.

Rätt högintensivträningsskor

En sista typ av träningssko som är bra att känna till är en för högintensivträning. Om du tränar X-fit eller liknande är det viktigt att du har träningsskor som anpassats efter detta. X-fitskor är utformade på ett sätt som passar de övningar som ingår i en högintensivträning. De har ofta en högre stabilitet som är bra när du lyfter tungt. De har även väldigt bra grepp som ska göra det lättare för dig att göra burpees, box jumps och så vidare. Många högintensivträningsskor, eller X-fitskor, bör även ha en mjuk ovansida och hård sula. Utrymmet vid tårna bör även vara lite större så du kan sträcka ut dina tår och få hög markkontakt.