Idrottens historia

Sportens utvecklingSportens utveckling

Svensk idrottshistoriaSvensk idrottshistoria

Idrottshistoria

Det sägs ibland att idrotten är bland det äldsta som finns på jorden. Det är ofta en vanlig överdrift, men det finns en poäng, och det är att idrott och sport är något som funnits länge.

Idrott förr i tiden

Hur var då idrotten förr i tiden? Helt enkelt är det inte att förklara. Precis som det är svårt att veta hur man levde för tusen år sedan är det inte heller helt enkelt att förklara hur idrotterna på den tiden såg ut. Samtidigt vet man att det var i Kina och Egypten som de första sporterna fanns, i alla fall några av de först dokumenterade sporterna.

Även i antikens Grekland har gamla sporter och former av idrott hittats av forskare. Det anses därför att grekerna var först med idrott i västvärlden. Men det här var sporter i gamla former, något som vi i nutiden vet lite om. Något som är bättre dokumenterat är de första mästerskapen och tävlingarna.

Under 1800-talet industrialiserades världen och det var en anledning till att det helt plötsligt blev enklare för idrottarna att resa mellan varandras länder och faktiskt delta i internationella tävlingar. Något som fram till dess var sällsynt.

Hur sport blev sport

Från olika typer av bollspel till gymnastik. Det var det som fanns på den tiden. Men under 1800-talet fortsatte sporterna att växa, och började att modernisera i sig. Inte minst fanns det några viktiga datum för fotbollen under den här tiden. Det engelska fotbollsförbundet, som än idag heter FA, grundandes under 1860-talet, något som får ses som en viktig milstolpe.

Fotbollen kommer dessutom att utvecklas ännu mer innan 1800-talet är över. På vilket sätt? Jo, bland annat att FA-cupen grundas, och är fram till idag fortfarande världens äldsta turnering för fotboll. Samtidigt skedde stora framsteg för fotbollen i så väl Sverige som hos grannländerna. I Danmark spelades i maj 1889 landets första fotbollsmatch. I Sverige, bara tre år senare, skedde samma sak när Örgryte och Lyckans Soldater spelade en match i Göteborg.

Det var ett första steg för de här sporterna att faktiskt påbörja utvecklingen till deras moderna former. Förutom fotbollen var även hockeyn en sport som under 1800-talet kom igång på riktigt. Under 1850-talets Kanada spelades den första dokumenterade matchen. Det här blev startskottet för landets nationalsport, och under slutet av århundradet infördes även Stanley Cup, som idag är världens största titel en hockeyspelare kan vinna med ett klubblag.

I Europa kom även tyskarna tidigt igår med hockeyn, vilket hann göras i februari under 1897. Men det här var inte de enda sporterna som fanns i Europa under 1800-talet. Något som redan var stort var friidrott i olika former. Inte minst löpning var populärt, men det fanns redan flera grenar inom friidrotten.

Historia om idrott

Under 1800-talet togs de första kliven i att forma den moderna sporten. Men det var framför allt under början av 1900-talet som mycket skedde inom idrottens värld. Från amatörsporter till proffs med miljoner på kontona, under mindre än 100 år.

Så växte fotbollen till sig

Av alla de sporter som finns i världen är fotbollen den största. Det spelar ingen roll vilken kontinent man besöker. Alla vet vad fotboll är, vilket gör att de största idrottsprofilerna i världen spelar just fotboll. Men hur har sporten utvecklats egentligen?

Under 1900-talet kom flera brytpunkter som kom att avgöra fotbollens framtid. Under 1904 bildas det internationella Fotbollsförbundet FIFA, vilket gjordes i maj. I slutet av samma år grundas även SvFF i Sverige, vilket är det svenska fotbollsförbundet. Grundandet av nationella och internationella fotbollsförbund är ett viktigt steg för fotbollens framtid. På det här sättet kan länder organisera sina egna ligor och även internationella mästerskap.

Knappt 30 år senare hålls det första världsmästerskapet i fotboll. Det görs i Uruguay, ett land som trots sin storlek redan på den här tiden ansågs vara ett stort fotbollsland. Uruguayanerna var dock inte favoriter, utan det var Argentina, som redan på den här tiden hade gott om storspelare. Men trots det lyckades Uruguay vinna finalen i Montevideo med 4-2.

Uruguay vann dessutom sitt andra VM 1950, ett mästerskap i Brasilien som dessutom gav en svensk tredjeplats. För svensk landslagsfotboll var 1950-talet stort, då man på hemmaplan 1958 kom tvåa. Det mot ett överlägset Brasilien, som dessutom lyckats få fram en 17-årig talang vid namn Pelé, som av många anses vara den bästa fotbollsspelaren i världen någonsin.

Sport i Nordamerika

I Europa och Sydamerika var det framför allt fotboll som dominerade, även om andra bollsporter och friidrott också var stort. Just bollsporter var något som utvecklades rejält i Nordamerika, det då basketen på allvar kom igång under skiftet mellan 1800 och 1900-talet. Då baseball och amerikansk fotboll var de största sporterna, men deras säsonger överlappade varandra med en ”off-season” emellan, ville en rektor i Massachusetts att idrottsläraren på hans skola skulle komma på en ny sport att utöva. Det var precis vad han gjorde, och lyckades tack vare den uppmaningen att komma på basket. En sport som idag anses vara bland världens största.

Idrottens historia i världen

När det talas om idrottens historia är det svårt att glömma de olympiska spelen. OS är enligt många idrotten i sin renaste form, och har dessutom funnits i väldigt många år.

OS genom tiderna

Det var redan 776 före Kristus som det i antikens Grekland påvisades att grekerna utövat den första typen av olympiska spel. Det var dock inte förrän 1936 som den olympiska facklan kom till, något som idag symboliserar hela OS.

Just OS 1936 fick väldigt stor uppmärksamhet då det hölls i Berlin. Inte för att någon hade något personlig emot Tyskland, men för att den nazistiske ledaren Hitler var i makten. Många anade oråd redan då, och tre år sedan inledde andra världskriget. Därför ansågs det att Hitler fick använda OS-tävlingarna som propaganda för sin regim. OS har annars varit ett sätt för idrottare att ta politisk ställning, även om det officiellt inte varit något som uppmuntrats eller ens tillåtits. Men trots det var det vanligt på sina håll.

De olympiska spelen fortsatte att utvecklas och förändras. Inte minst genom att både ta bort och byta ut vissa sporter. I modern tid har brottning, som länge ansågs som en helig idrottsgren, tagits bort.

Samtidigt diskuteras det om fotboll egentligen hör hemma som en modern olympisk gren? Åsikterna varierar då de flesta tycker att fotboll absolut bör vara med, men inte i sin nuvarande form. Tidigare förbjöds nämligen proffs från att delta i den olympiska fotbollen, något som rimligtvis drog ner kvaliteten på spelen med enbart amatörer på planen. I dagsläget får enbart spelare under 21 år, och två spelare över 21, delta i OS. Ett format som hyllas mer än det tidigare, men ändå kritiseras från sina håll.

Historia om sport

Det finns mycket sport och det finns mycket historia, något som gör att utvecklingen inom sportens värld har varit enorm. Det syns inom allt från OS, fotboll till basket.

Bollsporternas utveckling

Att påstå att någon sport som utövades innan 1800-talet ser likt ut jämfört mot idag vore galenskap. Just en sport som utvecklades enormt under den tiden är basketen. Det var en sport som togs fram för att agera ”halvtidssport” mellan amerikansk fotboll och baseboll, men blev sedan extremt populär.

När basketen började sköt man underarmskast och trepoängare fanns inte. Men i takt med att spelarna började lära sig hur man skulle skjuta uppfanns trepoängslinjen, vilket revolutionerade sporten. I dagens basket diskuteras istället en fyrpoängslinje. Det tack vare att superstjärnor som Stephen Curry med flera skjuter trepoängare som om det vore frikast.

Det som dock kan ha utvecklat basketen mest vare den så kallade ”slam dunk:en”. Förr gjorde basketspelare enbart layups. Det vill säga att de sprang fram till korgen, hoppade och lyfte in bollen med en lätt rörelse. Men i den moderna basketen är det vanligare att dunka bollen. Det är något som även fler korta spelare inom sporten gör.

Sporter i Nordamerika

I Nordamerika finns det något som kalls för ”the four major sports”, det vill säga de fyra stora sporterna. Det är basket, baseboll, amerikansk fotboll samt ishockey. De här sporterna är de klart populäraste i hela Nordamerika.

Sporternas popularitet i olika länder

Det går inte att diskutera undan att amerikansk fotboll är USA:s största sport. Även om den utövas i Sverige, och har fått en uppstickarroll i Kanada, är det egentligen bara i de förenta staterna som amerikansk fotboll nått en utbredd popularitet.

Baseboll och basket har dock fått bättre spridning. Båda sporterna uppfanns i USA men basebollen har tagit sig ut över Nordamerika. I Kuba och Panama är sporterna stora, likaså har den blivit större i Mexiko. Den har till och med letat sig ner till Venezuela, där den enligt många är större än fotbollen. Basketen har också spridit sig över Nordamerika. Under säsongen 2018/19 vann till exempel Toronto Raports NBA-slutspelet för första gången. Det var första gången ett lag utanför USA vann.

Fotbollen har annars ökat enormt i USA, inte minst tack vare migration av folk från spansktalande länder. Däremot har den en bit kvar innan den blivit folkkär i USA.

Största idrotterna i svensk historia

Sverige är trots ytan ett relativt stort idrottsland, och det inom flera sporter. Fotbollen må vara nationalsporten med det är främst inom andra idrotter som Sverige varit störst.

Sporterna Sveriges skördat framgångar i

Det går förvisso inte att diskutera undan att Zlatan Ibrahimovic är Sveriges främste fotbollsspelare genom tiderna. Men är han den störste idrottaren från Sverige? Även om många menar det finns det minst lika många som tycker något annat.

Björn Borg och hans tennisspelande kommer ständigt upp i debatten. Sverige är långt ifrån en stormakt inom tennisen, men tack vare Borgs framgångar är det ingen tennisälskare i världen som inte vet vem den Stockholmsfödde tennisspelaren var.

Annars är det vintersporter som legat i centrum för de stora titlarna när Sverige och idrott diskuteras. Tack vare såväl klimat som kultur är hockeyn en sport där Sveriges lyckats bra i. Räknar man bort stornationerna Kanada och Ryssland (och Sovjetunionen) räknas Sverige imponerande som det tredje största hockeylandet, före USA och Finland.

Det beror bland annat på de hundratals NHL-stjärnor som Sverige har fostrat. Bland de första var målvakten Pelle Lindbergh. Målvakten är, trots att han dog under sin aktiva spelarkarriär, en legend i Philadelphia Flyers, där han även vann en Stanley Cup-titel.

Annars är legender som Börje Salming, Peter Forsberg, Niklas Lidström och Mats Sundin svenska superstjärnor som gjorde rejäla avtryck på andra sidan Atlanten. Även på landslagsnivå lyckades man prestera. Med så väl tunga OS-guld och flera världsmästerskap har Sverige lyckats bli en stormakt inom hockeyn.

Idrott i Sverige

Om man lägger fotboll, hockey och tennis åt sidan kan det tyckas att Sverige framstår som ett litet idrottsland. Men faktum är att svenskar gjorde det bra även inom andra sporter.

Små sporter, stora framgångar

När det gäller några mindre kända sporter ute i världen har Sverige gjort det som bäst. Inom innebandyn är man det klart bästa landet i hela världen, där egentligen bara Finland står för någon som helst konkurrens. Inom bandyn är Sverige också störst. Ryssland tillhör också toppen, men även andra länder – så som Finland och Kazakstan – utövar sporten.

Friidrott är annars något som glöms bort. Trots att Sverige inte är i toppen av OS medaljliga finns det gott om stora namn. Inom höjdhopp var Patrik Sjöberg både den störste i Sverige och världen under 1980-talet. Samtidigt har Stefan Holm och Kajsa Bergquist skördat svenska framgångar inom höjdhopp.

Samtidigt som det finns mängder av stora namn av svenska friidrottare från förr kan den störste av de alla, åtminstone om några år, redan vara aktiv. Det är stavhopparen Armand Duplantis. Han är född i USA men har trots sin ringa ålder, då han föddes 1999, redan mäktat med flera världsrekord.

Ni får gärna höra av er om ni har några funderingar!

Allt om idrott i hela världenAllt om idrott i hela världen