Träning och motion för äldre

Träning och motion är viktigt för oss alla men nödvändigt för äldre för att kunna få bättre hälsa, livskvalitet och välmående. När vi blir äldre kommer de flesta inte att kunna klara av intensivsporter men det finns massor av annan träning och motion som är både rolig och bra för dig som är senior. Alla former av motion och träning har positiv inverkan på din hälsa och varje steg och rörelse som du utför har betydelse för din kropp. När du som är äldre tränar, oavsett om det är styrketräning, golf, yoga, simning, tai chi eller dagliga promenader, kommer du att kunna behålla och förbättra din rörlighet, styrka, smidighet och balans.

Börja träna

Äldre som har varit aktiva och tränat hela sitt liv finner det naturligt att fortsätta med sin träning i ett lugnare tempo som fungerar för deras ålder. Om du inte tränat tidigare är det aldrig försent att börja. Det har ingen betydelse om du är 65 eller 80 år när du börjar motionera utan vad som är viktigt är att du utför någon typ av träning som du tycker är rolig och som fungerar för dig. Prova på olika saker och blanda och mixa gärna olika typer av träning. Om du till exempel spelar golf under den varma årstiden kan du gärna börja med styrketräning under vinterhalvåret.

Var aktiv i vardagen

För våra seniorer är det rekommenderat att vara aktiv både psykiskt och fysiskt i det vanliga vardagslivet. Vad som är viktigt är att röra på sig genom att till exempel gå på regelbundna dagliga promenader, sköta om hemmet och trädgården. Att ta hand om sin egen hälsa är oerhört viktigt när vi blir äldre men det är också bra för våra sinnen och välmående (oavsett ålder) att ta hand om vårt hem. Hos Rörfokus online finns ett stort utbud (cirka 30 000 produkter) av bland annat VVS-produkter, pool och spa för trädgården och badrumsinredning. Alla produkter hos Rörfokus.se är av hög kvalitet och kan köpas till riktigt bra pris. Rörfokus erbjuder sina kunder personlig service, rådgivning, fri frakt och snabba leveranser.

Styrketräning

För dig som tränar styrketräning och är 70 år eller äldre finns möjlighet att öka din muskelstyrka och kondition upp till hundra procent. Du kan träna på ett gym eller träna hemma men du bör träna minst två till tre dagar i veckan. Utför övningar som stärker dina stora muskler såsom ben, mage, rygg och armar. De första muskler som förlorar sin styrka när vi blir äldre är lårmusklerna men via träning kan du återfå din benstyrka. Kom ihåg att vila också är viktigt så att dina muskler kan återhämta sig mellan träningspassen.

Att tänka på

När vi blir äldre kommer vi inte att kunna klara träning med samma intensitet, frekvens och belastning som när vi var yngre. Det är bättre att fokusera på träning som upplevs som rolig och stimulerande. Kombinera gärna olika typer av aktiviteter som på sikt kommer att ge flexibilitet, bättre kondition, bättre muskelstyrka och balans. Viktigast är att du som äldre motionerar och rör på dig för att hålla dig friskare, må bättre och få ökad livskvalitet.