Mat vid idrottsutövning

Maten har en viktig funktion när det gäller sport och idrott. För att du ska kunna idrotta och sporta behöver du äta bra och näringsrik mat som gör att kroppen orka utföra den fysiska prestationen. Det är ibland knepigt att få till vardagsmaten. Att komma på enkel, näringsrik och god mat är inte alltid den enklaste uppgiften. För att underlätta allt kring vardagsmaten kan en matkasse vara perfekt att prenumerera på. Det finns flera olika alternativ när det handlar om matkassar. Hitta en matkasse som fyller ditt behov när det gäller mat. Det kan även vara fördelaktigt att satsa på en matkasse eftersom du sparar både tid och energi på att slippa planera och handla, tid som du kan lägga på din idrott.

Idrotten avgör energibehovet

Maten du äter bör anpassas efter det du ska träna. Måltiden ska ha en bra sammansättning som innehåller rätt mängd energi för att du ska kunna prestera optimalt. En precisionsidrottare kan generellt sätt äta närmare träningstillfället än vad en uthållighetsidrottare kan utan att det får någon påverkan på förmågan att prestera. Energibehovet kan även variera mellan olika typer av idrotter. För att veta vad du behöver äta är det viktigt att lära känna din kropp och hur den fungerar. Det bästa är att du provar dig fram och ser vad som fungerar för dig. Det är även viktigt att du tänker på att du får i dig rätt mängd energi över en dag. Om du äter för lite under dygnet kommer det också att påverka din prestation. Att utgå ifrån tallriksmodellen är en bra start. Det är även av vikt att maten du äter är näringstät för att ge kroppen rätt bränsle.

Planera in måltiderna efter träningsschemat

Maten bör du även planera in efter tidpunkten som du tränar. Om du tränar på morgonen kan det exempelvis vara en bra idé att äta en del av frukosten innan du tränar och resterande del efter. Om du tränar på kvällen efter middagen behöver du äta ett återhämtningsmål efteråt. Det gäller att planera din träning och därefter planera dina måltider, allt för att du ska orka prestera på topp. Knepet är att alltid ha rätt typ av energi i kroppen innan det är dags att sporta. Att äta efter träning är viktigt för att hjälpa kroppen att återhämta sig på allra bästa sätt.