Sporter i Nordamerika

I Nordamerika finns det något som kalls för ”the four major sports”, det vill säga de fyra stora sporterna. Det är basket, baseboll, amerikansk fotboll samt ishockey. De här sporterna är de klart populäraste i hela Nordamerika.

Sporternas popularitet i olika länder

Det går inte att diskutera undan att amerikansk fotboll är USA:s största sport. Även om den utövas i Sverige, och har fått en uppstickarroll i Kanada, är det egentligen bara i de förenta staterna som amerikansk fotboll nått en utbredd popularitet.

Baseboll och basket har dock fått bättre spridning. Båda sporterna uppfanns i USA men basebollen har tagit sig ut över Nordamerika. I Kuba och Panama är sporterna stora, likaså har den blivit större i Mexiko. Den har till och med letat sig ner till Venezuela, där den enligt många är större än fotbollen. Basketen har också spridit sig över Nordamerika. Under säsongen 2018/19 vann till exempel Toronto Raports NBA-slutspelet för första gången. Det var första gången ett lag utanför USA vann.

Fotbollen har annars ökat enormt i USA, inte minst tack vare migration av folk från spansktalande länder. Däremot har den en bit kvar innan den blivit folkkär i USA.