Idrottshistoria

Det sägs ibland att idrotten är bland det äldsta som finns på jorden. Det är ofta en vanlig överdrift, men det finns en poäng, och det är att idrott och sport är något som funnits länge.

Idrott förr i tiden

Hur var då idrotten förr i tiden? Helt enkelt är det inte att förklara. Precis som det är svårt att veta hur man levde för tusen år sedan är det inte heller helt enkelt att förklara hur idrotterna på den tiden såg ut. Samtidigt vet man att det var i Kina och Egypten som de första sporterna fanns, i alla fall några av de först dokumenterade sporterna.

Även i antikens Grekland har gamla sporter och former av idrott hittats av forskare. Det anses därför att grekerna var först med idrott i västvärlden. Men det här var sporter i gamla former, något som vi i nutiden vet lite om. Något som är bättre dokumenterat är de första mästerskapen och tävlingarna.

Under 1800-talet industrialiserades världen och det var en anledning till att det helt plötsligt blev enklare för idrottarna att resa mellan varandras länder och faktiskt delta i internationella tävlingar. Något som fram till dess var sällsynt.

Hur sport blev sport

Från olika typer av bollspel till gymnastik. Det var det som fanns på den tiden. Men under 1800-talet fortsatte sporterna att växa, och började att modernisera i sig. Inte minst fanns det några viktiga datum för fotbollen under den här tiden. Det engelska fotbollsförbundet, som än idag heter FA, grundandes under 1860-talet, något som får ses som en viktig milstolpe.

Fotbollen kommer dessutom att utvecklas ännu mer innan 1800-talet är över. På vilket sätt? Jo, bland annat att FA-cupen grundas, och är fram till idag fortfarande världens äldsta turnering för fotboll. Samtidigt skedde stora framsteg för fotbollen i så väl Sverige som hos grannländerna. I Danmark spelades i maj 1889 landets första fotbollsmatch. I Sverige, bara tre år senare, skedde samma sak när Örgryte och Lyckans Soldater spelade en match i Göteborg.

Det var ett första steg för de här sporterna att faktiskt påbörja utvecklingen till deras moderna former. Förutom fotbollen var även hockeyn en sport som under 1800-talet kom igång på riktigt. Under 1850-talets Kanada spelades den första dokumenterade matchen. Det här blev startskottet för landets nationalsport, och under slutet av århundradet infördes även Stanley Cup, som idag är världens största titel en hockeyspelare kan vinna med ett klubblag.

I Europa kom även tyskarna tidigt igår med hockeyn, vilket hann göras i februari under 1897. Men det här var inte de enda sporterna som fanns i Europa under 1800-talet. Något som redan var stort var friidrott i olika former. Inte minst löpning var populärt, men det fanns redan flera grenar inom friidrotten.