Idrottens historia i världen

När det talas om idrottens historia är det svårt att glömma de olympiska spelen. OS är enligt många idrotten i sin renaste form, och har dessutom funnits i väldigt många år.

OS genom tiderna

Det var redan 776 före Kristus som det i antikens Grekland påvisades att grekerna utövat den första typen av olympiska spel. Det var dock inte förrän 1936 som den olympiska facklan kom till, något som idag symboliserar hela OS.

Just OS 1936 fick väldigt stor uppmärksamhet då det hölls i Berlin. Inte för att någon hade något personlig emot Tyskland, men för att den nazistiske ledaren Hitler var i makten. Många anade oråd redan då, och tre år sedan inledde andra världskriget. Därför ansågs det att Hitler fick använda OS-tävlingarna som propaganda för sin regim. OS har annars varit ett sätt för idrottare att ta politisk ställning, även om det officiellt inte varit något som uppmuntrats eller ens tillåtits. Men trots det var det vanligt på sina håll.

De olympiska spelen fortsatte att utvecklas och förändras. Inte minst genom att både ta bort och byta ut vissa sporter. I modern tid har brottning, som länge ansågs som en helig idrottsgren, tagits bort.

Samtidigt diskuteras det om fotboll egentligen hör hemma som en modern olympisk gren? Åsikterna varierar då de flesta tycker att fotboll absolut bör vara med, men inte i sin nuvarande form. Tidigare förbjöds nämligen proffs från att delta i den olympiska fotbollen, något som rimligtvis drog ner kvaliteten på spelen med enbart amatörer på planen. I dagsläget får enbart spelare under 21 år, och två spelare över 21, delta i OS. Ett format som hyllas mer än det tidigare, men ändå kritiseras från sina håll.