Idrott i Sverige

Om man lägger fotboll, hockey och tennis åt sidan kan det tyckas att Sverige framstår som ett litet idrottsland. Men faktum är att svenskar gjorde det bra även inom andra sporter.

Små sporter, stora framgångar

När det gäller några mindre kända sporter ute i världen har Sverige gjort det som bäst. Inom innebandyn är man det klart bästa landet i hela världen, där egentligen bara Finland står för någon som helst konkurrens. Inom bandyn är Sverige också störst. Ryssland tillhör också toppen, men även andra länder – så som Finland och Kazakstan – utövar sporten.

Friidrott är annars något som glöms bort. Trots att Sverige inte är i toppen av OS medaljliga finns det gott om stora namn. Inom höjdhopp var Patrik Sjöberg både den störste i Sverige och världen under 1980-talet. Samtidigt har Stefan Holm och Kajsa Bergquist skördat svenska framgångar inom höjdhopp.

Samtidigt som det finns mängder av stora namn av svenska friidrottare från förr kan den störste av de alla, åtminstone om några år, redan vara aktiv. Det är stavhopparen Armand Duplantis. Han är född i USA men har trots sin ringa ålder, då han föddes 1999, redan mäktat med flera världsrekord.