Historia om sport

Det finns mycket sport och det finns mycket historia, något som gör att utvecklingen inom sportens värld har varit enorm. Det syns inom allt från OS, fotboll till basket.

Bollsporternas utveckling

Att påstå att någon sport som utövades innan 1800-talet ser likt ut jämfört mot idag vore galenskap. Just en sport som utvecklades enormt under den tiden är basketen. Det var en sport som togs fram för att agera ”halvtidssport” mellan amerikansk fotboll och baseboll, men blev sedan extremt populär.

När basketen började sköt man underarmskast och trepoängare fanns inte. Men i takt med att spelarna började lära sig hur man skulle skjuta uppfanns trepoängslinjen, vilket revolutionerade sporten. I dagens basket diskuteras istället en fyrpoängslinje. Det tack vare att superstjärnor som Stephen Curry med flera skjuter trepoängare som om det vore frikast.

Det som dock kan ha utvecklat basketen mest vare den så kallade ”slam dunk:en”. Förr gjorde basketspelare enbart layups. Det vill säga att de sprang fram till korgen, hoppade och lyfte in bollen med en lätt rörelse. Men i den moderna basketen är det vanligare att dunka bollen. Det är något som även fler korta spelare inom sporten gör.