Historia om idrott

Under 1800-talet togs de första kliven i att forma den moderna sporten. Men det var framför allt under början av 1900-talet som mycket skedde inom idrottens värld. Från amatörsporter till proffs med miljoner på kontona, under mindre än 100 år.

Så växte fotbollen till sig

Av alla de sporter som finns i världen är fotbollen den största. Det spelar ingen roll vilken kontinent man besöker. Alla vet vad fotboll är, vilket gör att de största idrottsprofilerna i världen spelar just fotboll. Men hur har sporten utvecklats egentligen?

Under 1900-talet kom flera brytpunkter som kom att avgöra fotbollens framtid. Under 1904 bildas det internationella Fotbollsförbundet FIFA, vilket gjordes i maj. I slutet av samma år grundas även SvFF i Sverige, vilket är det svenska fotbollsförbundet. Grundandet av nationella och internationella fotbollsförbund är ett viktigt steg för fotbollens framtid. På det här sättet kan länder organisera sina egna ligor och även internationella mästerskap.

Knappt 30 år senare hålls det första världsmästerskapet i fotboll. Det görs i Uruguay, ett land som trots sin storlek redan på den här tiden ansågs vara ett stort fotbollsland. Uruguayanerna var dock inte favoriter, utan det var Argentina, som redan på den här tiden hade gott om storspelare. Men trots det lyckades Uruguay vinna finalen i Montevideo med 4-2.

Uruguay vann dessutom sitt andra VM 1950, ett mästerskap i Brasilien som dessutom gav en svensk tredjeplats. För svensk landslagsfotboll var 1950-talet stort, då man på hemmaplan 1958 kom tvåa. Det mot ett överlägset Brasilien, som dessutom lyckats få fram en 17-årig talang vid namn Pelé, som av många anses vara den bästa fotbollsspelaren i världen någonsin.

Sport i Nordamerika

I Europa och Sydamerika var det framför allt fotboll som dominerade, även om andra bollsporter och friidrott också var stort. Just bollsporter var något som utvecklades rejält i Nordamerika, det då basketen på allvar kom igång under skiftet mellan 1800 och 1900-talet. Då baseball och amerikansk fotboll var de största sporterna, men deras säsonger överlappade varandra med en ”off-season” emellan, ville en rektor i Massachusetts att idrottsläraren på hans skola skulle komma på en ny sport att utöva. Det var precis vad han gjorde, och lyckades tack vare den uppmaningen att komma på basket. En sport som idag anses vara bland världens största.