Största idrotterna i svensk historia

Sverige är trots ytan ett relativt stort idrottsland, och det inom flera sporter. Fotbollen må vara nationalsporten med det är främst inom andra idrotter som Sverige varit störst.

Sporterna Sveriges skördat framgångar i

Det går förvisso inte att diskutera undan att Zlatan Ibrahimovic är Sveriges främste fotbollsspelare genom tiderna. Men är han den störste idrottaren från Sverige? Även om många menar det finns det minst lika många som tycker något annat.

Björn Borg och hans tennisspelande kommer ständigt upp i debatten. Sverige är långt ifrån en stormakt inom tennisen, men tack vare Borgs framgångar är det ingen tennisälskare i världen som inte vet vem den Stockholmsfödde tennisspelaren var.

Annars är det vintersporter som legat i centrum för de stora titlarna när Sverige och idrott diskuteras. Tack vare såväl klimat som kultur är hockeyn en sport där Sveriges lyckats bra i. Räknar man bort stornationerna Kanada och Ryssland (och Sovjetunionen) räknas Sverige imponerande som det tredje största hockeylandet, före USA och Finland.

Det beror bland annat på de hundratals NHL-stjärnor som Sverige har fostrat. Bland de första var målvakten Pelle Lindbergh. Målvakten är, trots att han dog under sin aktiva spelarkarriär, en legend i Philadelphia Flyers, där han även vann en Stanley Cup-titel.

Annars är legender som Börje Salming, Peter Forsberg, Niklas Lidström och Mats Sundin svenska superstjärnor som gjorde rejäla avtryck på andra sidan Atlanten. Även på landslagsnivå lyckades man prestera. Med så väl tunga OS-guld och flera världsmästerskap har Sverige lyckats bli en stormakt inom hockeyn.